Wat de boer niet kent …… – Dadels

Er zijn 3 soorten mensen. Mensen die wél dadels lusten en mensen die géén dadels lusten. En de 3e  dan? Daar was ik er tot voor kort één van: Mensen die dénken dat ze geen dadels lusten omdat ze er vreemd uit zien en ze daarom nog nooit geprobeerd hebben.

Nu ben ik op zich niet wat-de-boer-niet-kent-achtig ingesteld, maar als ik iets er vreemd uit vind zien, ben ik wel wat voorzichtig. Zo ook met dadels. Ik zag ze steeds voorbij komen op Instagram en daardoor zag ik ze ook liggen in de supermarkt. Die waren me nog nooit opgevallen! Meenemen of niet? Ik twijfel. Uiteindelijk laat ik ze toch in mijn karretje zakken. In mijn hoofd probeer ik me voor te stellen hoe het zal smaken. Bij de kassa wijst de caissière op de dadels. “Die zijn lekker! Wij vullen ze altijd met roomkaas”. Mhhm, niet echt mijn ding, roomkaas. Ik dacht meer aan pindakaas….

Enfin, daar sta ik. Pot pindakaas open. Flinke klodder erop en hop! Dat zijn van die momenten dat je je afvraagt waarom je dat niet eerder hebt gedaan. “Kom op Jan, je bent 26 jaar en je eet voor het eerst een dadel! En het is nog lekker ook!” Volgende dadel, en nog 1. Snel naar Cobie, “hier schat, proef eens!” Cobie kijkt ook een beetje bang naar het verschrompelde vruchtje met een klodder pindakaas er aan. Maar ook zij maakt hetzelfde mee als ik even ervoor. “Lekker zoet!”

Intussen is ook mijn dochter oud genoeg om deze lekkernij te eten en zij kan er ook geen genoeg kan krijgen. In de supermarkt moet je ze stiekem in je kar moffelen, anders zál en móét het open voordat er überhaupt betaald is. Prachtig toch?

Ik gooi soms wat dadels door mijn smoothie. Je kunt ze het best even daarvoor laten weken in water. Laatst heb ik bananenbrood gemaakt met dadel, ook heerlijk. Maar het lekkerst vind ik nog een stuk of 5,6 dadels vol te stoppen met pindakaas en mee te nemen naar mijn werk. Lekker voor als je al trek hebt in avondeten maar nog even door moet 😉

Dadels zijn doorgaans goed te verkrijgen. Ik heb ze sowieso bij AH, C1000, Lidl en Aldi zien liggen. Dadels zijn perfect te gebruiken als suikervervanger in allerlei gerechten!

Lust jij dadels? Of heb je ze ook nog nooit geprobeerd? Laat me weten in de comments!

Update 16-05-2015

Intussen heb ik wel gemerkt dat er verschillende soorten dadels te koop zijn. Er is verschil in grootte, structuur, smaak en vorm. De dadels bij de supermarkt zijn relatief lang gedroogd. Als ze iets te lang liggen, zelfs uitgedroogd. Bij de plaatselijke groenteboer heb ik deze week lekkere dadels gescoord van het merk Dulcissima. Ook de dadels van notenkraam op de markt zijn erg goed.

Vergeet niet te delen! :

You may also like...