Viva la België !

De titel doet vermoeden dat ik dol-enthousiast ben over onze zuiderburen. Nou, het ligt wel iets genuanceerder. Ik praat je even bij over de zojuist genoten vakantie.

Let wel, de vakantie was top hoor. Lekker weer, een luxe vakantiewoning van alle gemakken voorzien en mooie omgeving met leuke activiteiten.Bestand_000 (6)

België. Het eerste wat in je opkomt : “Allee manneke” . Vergeet het maar, dat heb ik de afgelopen 2 weken niet 1 keer gehoord. We (familie Bakker 16 man sterk) reisden af naar Petit Thier, gelegen in de provincie Luxemburg. En daar heb je gelijk de crux. Komt ie: Je bent in België. In de provincie Luxemburg. Men spreekt Frans. De straatnamen zijn meestal Duits. En ik spreek alles behalve Frans. De bevolking weet volgens mij van het bestaan van de wereldtaal Engels niet eens af.

Een gemiddeld bezoekje aan de plaatselijke bakker ging dan ook zo:

Verkoopster: Bonjour!

Ik: Gemurregen, Ik eh, I need deux van die kwarkbrötchen over there , s’il vous plaît.

Alle communicatie ging simpelweg stroef. Ons contactpersoon ter plaatse sprak volgens de website Frans en Engels. Gelukkig! Maar niets was minder waar. Zodra ik begon te praten ging hij er als een haas vandoor om zijn wederhelft te halen die gelukkig een klein woordje Engels kon. De enige in heel België overigens. (standbeeld waardig) Zoonlief kon ik eerder die dag maar niet aan zijn verstand brengen dat de “dust-suck-bag” best wel vol zat en dat ik graag een nieuwe wilde. Ten einde raad liep hij even mee en kon ik hem het euvel tonen. Ah! Un sac! Ja, inderdaad een zak ja.*Slaat met de platte hand tegen het voorhoofd* En door…….

Ook de meneer bij de Lidl kon naar eigen zeggen Engels. Ik vroeg hem of hij wist wat een “liquor store” (*maakt de bekende hand naar de mond beweging*) was en toen was het stil. Vervolgens kreeg een waterval van Frans over me heen en heb ik op mijn beurt hem een poosje aan lopen gapen. Geen succes, en dus geen “liquor” 😉

En dan het afval. Dat werd 1 keer per week opgehaald. Al eens 16 Urkers op vakantie, lees:vreet-zuip festijn gezien zonder kliko? Binnen no-time was de halve berging volgepropt met vuilniszakken en bergen petflessen. Reken even mee: 5 peuters met gemiddeld 4 á 5 volle (poep)luiers per dag. En dan van die lullige GFT zakjes die met 6 luiers uit elkaar vallen van ellende. Je snapt het: in die berging kwam je alleen als het écht moest.

Drinkwater. Daar had ik me iets beter op voor moeten bereiden. Schijnbaar lurkt heel België uit de kraan, maar Hollanders kunnen daar niet tegen. Resultaat: de 1 na de ander ging onderuit. Ikzelf heb 2 dagen liggen rillen als een rietje op de bank. Dus de petflessenberg in de schuur groeide nog harder toen we overgestapt waren op bronwater uit fles. Geen zieken meer gelukkig.

Maar goed, zoals ik al aangaf, het weer was super en de bier was goed koud, dus voor de rest geen klagen. De Stella Artois kon je per krat inslaan en het vlees was goed aan te komen, dus BBQ to the max. De kids hebben zich kostelijk vermaakt en we zijn lekker bijgekleurd allemaal. Ik blijf me alleen verbazen over het feit dat ze geen woord Engels kunnen/willen praten.

Volgende keer gewoon plat Urks. Eens kijken wie de langste adem heeft…… 😉

 

 

Vergeet niet te delen! :

You may also like...