Trage PC of laptop? Zo los je het op!

Je kent het wel. Je hebt een Windows PC of notebook en je word knettergek van allerlei pop-ups, ongewenste reclame en het feit dat je systeem zo allerjoooodelse traag is.

Wat is er gebeurd? Je bent slachtoffer geworden van malware, spyware of adware. Soms heb je de jackpot en heb je van alles wat. Deze software wordt sneaky geïnstalleerd terwijl je andere (onschadelijke) software installeert. In de eerste instantie merk je niets maar al snel blijkt dat er wel degelijk dingen veranderd zijn.

 • Je startpagina is veranderd;
 • Je zoekmachine is gewijzigd;
 • Je zoekresultaten worden aangepast; (je klikt op een resultaat maar je wordt naar een heel andere pagina gebracht)
 • Reclame alom;
 • Je hebt ineens een aantal werkbalken erbij gekregen waar je de gekste dingen mee kunt uitspoken;
 • Het browsen gaat aanmerkelijk langzamer;
 • Je wordt er constant op gewezen dat je systeem fouten bevat, dat je moet backuppen of dat “men” je computer in no-time sneller kan maken;
 • en ga zo maar door…..

Ik krijg vaak dit soort systemen onder ogen en ik probeer altijd (naast de troep er weer af te krijgen) de boosdoener te vinden. Hieronder een lijstje met programma’s die de gebruiker geïnstalleerd had en later bleek besmet te zijn met kwaadaardige software:

 1. VLC player
 2. Youtube naar MP3 converters
 3. Audio & Video converters
 4. PDF printers
 5. Teamviewer

Bovenstaande programma’s zijn op zichzelf niet schadelijk, maar er zijn veel website’s (anders dan die van de makers zelf) die deze software aanbieden maar dan met schadelijke toevoegingen. Wil je dus zeker zijn van een “schoon” installatieprogramma, probeer dan altijd via de officiële website te downloaden.

Maar goed, to the point: hoe krijg je het er weer vanaf? Ik heb 2 tools die ik vaak gebruik.

 1. Malwarebytes
 2. ADWCleaner

Beide programma’s zijn gratis en hebben tot nog toe altijd perfect resultaat geleverd. Malwarebytes is een goed programma die de meeste schadelijke software verwijderd. Toch blijven er altijd resten achter, zodat bijvoorbeeld je startpagina aangepast blijft of er toch nog af en toe reclame voorbij komt. Dan komt ADWCleaner om de hoek. Deze scant sowieso al je geïnstalleerde browsers af op kwaadaardige plugins en kan deze verwijderen.

ADWCleaner :https://toolslib.net/downloads/viewdownload/1-adwcleaner/

Malwarebytes: http://www.malwarebytes.org/

Doe er je voordeel mee en laat weten of het jou heeft geholpen je systeem weer piekfijn in orde te maken !

Vergeet niet te delen! :