Superfood – Broccoli

Bijna wekelijks heb ik een woordenwisseling met mijn vrouw over bovenstaand onderwerp. Meestal op zaterdag. Op zaterdag koop ik de groentes voor de komende dagen. Er is dan markt in ons dorp en daar mag ik graag even rondslenteren. Ik doe dan gelijk de nodige boodschappen waaronder een bezoek aan de groentekraam. Ik overleg even kort met Cobie of ze nog voorkeur heeft, maar meestal maakt ze zich niet zo druk waar ik mee thuis kom.

Tenzij ik met broccoli thuis kom… Daar heeft ze het niet zo op. Niet omdat ze het niet lekker vind. Ook niet omdat ze niet op de hoogte is van de goede eigenschappen van deze groente. Nee, omdat ‘het huis dan zo stinkt’. Blijkbaar is dat dus iets waar mannen zich totaal niet druk over maken, maar vrouwen des te meer. Uiteraard, je kunt goed ruiken dat er broccoli op tafel staat, maar om het daarom minder vaak te eten …. Ik moet er altijd om lachen en wijs haar telkens weer op de kracht van deze superfood.

Broccoli is het groene broertje van de bloemkool. Broccoli zit boordevol vitaminen, mineralen en aminozuur. Ik heb de belangrijkste eigenschappen op een rijtje gezet:

  • Boordevol vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B11 (foliumzuur) A, E en C;
  • Bevat mineralen en aminozuur;
  • Door de aanwezige antioxidanten beweren sommige dat het kanker voorkomt;
  • Goed tegen verbrande huid;
  • Goed voor mensen met een longaandoening;
  • Goed voor de spijsvertering.

Maar goed, dan moet je het natuurlijk wel lekker vinden. Ik ben van huis uit niet gewend om broccoli te eten omdat mijn ouders het niet lekker vonden. Je kunt het iets “opleuken” met een lekker sausje of verwerken in een schotel zodat andere producten de smaak bepalen.

Broccoli is in verhouding tot andere superfoods ook nog eens goedkoop. Voor een bakje gojibessen betaal je al snel € 5,- , terwijl je in de reclame een broccoli kunt scoren voor minder dan €1,-.

TIP: door de broccoli te stomen blijven de meeste voedingsstoffen bewaard. Kapot koken is zonde en komt de smaak niet ten goede. Zelf heb ik een vergiet met deksel die precies op mijn pan aardappels past. Je kunt ze ook kort blancheren.

Lust jij broccoli? Heb jij nog lekkere recepten? Laat me weten in de comments!

 

Vergeet niet te delen! :