Recept – Tomatensoep uit de oven

Soep uit de oven? Dat klinkt wel een beetje gek, of niet? Met dit recept ervaar je de pure smaak van de ingrediënten door ze langzaam te roosteren in de oven, alvorens je er de soep van maakt. Dit recept doet het echt goed in huize Bakker. Mrs. Bakker eet het het liefst élke zondag en de kids zijn er dol op. En bovendien: het is zo gezond! Probeer maar eens…… En anders kom je een keer proeven 😉

Wat heb je nodig: (voor 4-6 personen)

  • Ongeveer 10 stuks trostomaten; (andere tomaten mag ook!)
  • 2 middelgrote uien;
  • 2 gegrilde paprika’s (uit pot)
  • 3 a 4 teentjes knoflook;
  • 1 grote zoete aardappel;
  • 1 tl tijm;
  • Peper en zout;
  • Olijfolie;
  • 1 bouillonblokje (kip);
  • Kookroom (optioneel)
  • Een blender of staafmixer

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Halveer de tomaten en verwijder het kroontje. Snijd de uien grof in halve of hele ringen. Schil je zoete aardappel en snijd in grote stukken.

Roosteren

153

Klaar voor oven

Begin met de uien te verdelen over de plaat of schaal. Belangrijk dat ze onderop komen, anders verbranden ze misschien. Leg de tomaten met de gesneden kant naar boven boven op de laag met uien. Verdeel de zoete aardappel over de ovenschaal. Doe de teentjes knoflook erbij (laat het velletje er omheen zitten) en bestrooi alles met peper, zout en de tijm. Besprenkel alles goed met de olijfolie (niet te zuinig). Zet het vervolgens in het midden van de voorverwarmde oven voor 50-60 minuten.

Pureren

159

Klaar voor de blender

Zoek eerst je teentjes knoflook op en verwijder het velletje. Dit zal heel makkelijk gaan. Vervolgens schep je alles over in de blender (inclusief het vocht). Doe je gegrilde paprika’s erbij. Pureer alles mooi glad.(Heb je geen blender? Schep het dan over in een pan en pureer met een staafmixer) Schenk het geheel vervolgens over in een  pan , verkruimel je bouillonblokje eroverheen  en leng eventueel aan met wat water tot je de gewenste dikte hebt bereikt. Je kunt eventueel aanlengen met kookroom om het helemaal af te maken.  Nog even lekker doorverwarmen en klaar! Opscheppen maar! Serveer de soep met een beetje verse peterselie en een lekker (gegrild) stokbroodje.

Door de ingrediënten te roosteren krijgt de soep een wat zoetere smaak. De knoflook wordt heerlijk noot-achtig zacht en de uien verliezen hun scherpe smaak. Door de aardappel krijgt je soep een heerlijke structuur. Echt een aanrader!


Variatietip : Voor de carnivoren onder ons: Soep met ballen:

Neem 200 gram gehakt en kruid dit naar smaak met zout en peper. Gebruik eventueel wat paneermeel. Draai er kleine balletjes van en voeg deze toe aan de reeds gepureerde  soep. Dit hoeft maar heel even (5 minuten) door te garen. 

Vergeet niet te delen! :

You may also like...