Recept – Romige aspergesoep

Ze zijn er weer, asperges! Beleef de lente met deze klassieker !

Dit heb je nodig:

Voor 5-6 personen

  • 500 gram asperges;
  • 3 sjalotjes (of 1 grote ui);
  • 2 blokjes kipbouillon;
  • 2 á 3 eetlepels bloem;
  • 40 gram (room)boter;
  • 200 ml slagroom (of kookroom);
  • 2 hardgekookte eieren;
  • Verse bieslook;
  • Snufje nootmuskaat;
  • Ham.

Bouillon

We beginnen met de bouillon. Schil de asperges. Snijd de houtachtige onderkant van de asperges af (ongeveer 2-3 cm) Snijd de kopjes van de asperges, en zet ze apart. Doe de schillen, de onderkantjes en de 2 bouillon blokjes in een ruime pan en breng aan de kook met 1,5 liter water. Laat even koken en zet het vuur uit. Laat 15 minuten trekken. Giet de bouillon door een zeef in een andere pan.

Roux

Nu de bouillon klaar is, kunnen we verder met de roux. Snijd de overige delen van de asperges in kleine stukjes en de sjalotjes fijn. Verhit de roomboter in een ruime pan (niet bruin laten worden!) Voeg de sjalotten en de stukjes asperge toe en fruit aan voor ongeveer 4-5 minuten. Voeg hierna de bloem toe en blijf goed roeren zodat de bloem kan garen. Wanneer de roux gaar is, schep je met een grote soeplepel steeds een beetje van je bouillon toe en roer dit totdat alles goed vermengd is. Laat de soep zacht koken tot de asperges gaar zijn. Zet het vuur uit.

Pureren

Wanneer de asperges gaar zijn kan de soep gepureerd worden. Pureer met een staafmixer de soep glad. Schenk de soep door de zeef over een in een andere pan. Voeg daarna de slagroom en de puntjes toe. Verarm de soep, maar laat niet meer koken. Ready to serve!

Serveren

Prak je hardgekookte eitje met een vork tot kruim. Snijd de ham in kleine reepjes en de bieslook fijn. Doe wat van het ei-kruim en een soepkom, schenk de soep er boven op. Maak af met de ham, een snufje nootmuskaat en de bieslook!

Eet smakelijk !

 

Tips:

De soep zeven is niet persé nodig, maar maakt de soep wel super glad. Zonder te zeven krijgt de soep een ander mondgevoelsoup-1283219_1920.

Om te testen of je verse asperges te pakken hebt, pak je de asperges en wrijft deze tussen je handen. Wanneer ze piepen zit je goed 😉

Laat de ham (en ei) achterwege en vervang de kippenbouillon voor groentebouillon en deze soep is vegetarisch!

Vergeet niet te delen! :

You may also like...