HELP! Mijn peuter wil niet meer eten!

De titel van deze blog zal velen van ons aanspreken. Neofobie, (de naam zegt het al een beetje) zal geen peuter voorbij gaan. De 1 zal er meer last van hebben dan de andere maar ik denk dat elke ouder dit wel herkent. Het begint zo rond het 2e levensjaar, soms al wat eerder. De peuter weigert zijn of haar bordje leeg te eten, en eet sowieso geen dingen meer die hij niet kent. Nu ben ik zeker geen opvoedkundige, maar ik denk dat een aantal dingen hierin belangrijk zijn.

Ik wil niet ingaan op de oorzaak, daar zijn verschillende meningen over maar vind het vooral leuk om die dwarse puberpeuter toch zo ver te krijgen om alles netjes op te eten. Als ik kijk naar mezelf heb ik bepaalde dingen ook moet leren eten. Je moet wennen aan een bepaalde smaak en het duurt misschien even voordat je het ook echt lekker vind. Zo is het ook met een kleuter. Hij wil het liefst de hele dag door snoep, koekjes, chocolade en lust zijn ranja het liefst half om half. Groenten vinden ze maar niks en laten zich niets wijs maken door de jummie/jammie geluiden die de ouders maken terwijl ze het eten aanbieden. Alles wat niet zoet is, staat bij voorkeur al op de nee-lijst.

Over het algemeen heb ik niets te klagen, want mijn oudste is net 2 maar eet gelukkig nog lekker met de pot mee. En daar ligt misschien wel het geheim. Zo gauw je kindje vast voedsel aankan, probeer dan zoveel mogelijk met de pot mee te laten eten. Kinderen imiteren grotendeels hun ouders en zullen dus ook sneller na-apen wanneer ze hetzelfde op hun bordje krijgen. Eet vooral gevarieerd en probeer zo veel mogelijk kleur aan je gerecht te geven. De grootste fout die je kunt maken is door het eten op te dringen. Aandringen is prima, maar afdwingen is verkeerd. Ik heb tot nog toe geen enkele peuter gezien die zichzelf heeft uitgehongerd, dus het is echt geen ramp wanneer je kind een keer zijn bord niet wil leegeten. Een kind heeft over het algemeen een goed honger/verzadigingsritme en als ouder kun je daar best op vertrouwen. Je gaat al snel van jezelf uit en dat is niet goed in mijn ogen.

Balans is heel belangrijk. Ik ben geen voorstander van je kind van alles en nog wat te verbieden omdat het ongezond is. Je creëert dan misschien wel het tegenovergestelde zodat het kind helemaal gefixeerd word op alles wat maar ongezond is. Kan men later zelf hun eten bepalen, zullen ze misschien al snel voor het ongezonde gaan omdat dit vroeger nooit mocht. Zoals ik eerder al aangaf, zien eten is doen eten. Je kind zal veel sneller meedoen wanneer je zelf ook smakelijk zit te eten. Dus bedenk je 2 keer voordat je de volgende keer op je vrouw moppert over het eten 😉 Ik heb wat tips op een rijtje gezet, en dan niet als in : zo moet het, maar pik er de dingen uit die je leuk en haalbaar lijkt en geef er je eigen draai aan. Elk kind is anders, en sommige dingen werken bij de 1 wel maar de ander absoluut niet. Iedere ouder kent zijn eigen kind het best.

 

  • Betrek je peuter bij het koken. Laat zien hoe eten er uit ziet voordat het bereid is en laat indien dat kan proeven. Mijn  dochtertje komt bijvoorbeeld aankloppen wanneer ik  wortels klaarmaak en vind het heerlijk om op te knabbelen. Als ze ziet dat ik ananas sta te snijden om vervolgens in te vriezen is ze niet meer bij het aanrecht weg te slaan. Pak een krukje en laat je kindje meekijken. Maak een rondje langs te pannen en laat zien wat er in zit. Zo worden ze al een beetje warm gemaakt voor etenstijd.
  • Doe samen boodschappen. Ga bijvoorbeeld naar de groenteboer in plaats van de supermarkt. De kans dat een peuter daar iets ongezonds ziet wat hij persé willen hebben is aanzienlijk kleiner. Dat scheelt weer een partijtje janken in het snoepgangpad of bij de kassa 😉
  • Zelf doen! Dit hoort ook bij de fase. Je kindje wil alles zelf doen, en jij wilt het liefst alles schoon houden. Zet je er overheen en doe iets van een schort om en laat lekker aanmodderen. Door het zelf te doen zal je peuter zelf aangeven wanneer het verzadigd is en is eten meer een spelletje. En jij kunt zelf ook lekker op je gemak dooreten.
  • Geef het niet teveel aandacht. Moedig je kind aan om te eten maar laat het lekker met rust. Juist in deze fase zijn ze constant aan het uitproberen en vinden het stiekem leuk wanneer je als ouder daar op reageert.
  • Afleiding! Een boekje of klein speelgoed doet soms al wonderen. Je peutertje heeft wat te doen en jij kunt ondertussen het bordje eten naar binnen schuiven.
  • Laat het bestek eens in de la liggen. Het heeft uiteraard grenzen maar bepaald eten kunnen ze prima met de handjes eten. Vies worden ze toch wel 😉
  • Ga niet te veel belonen met toetjes. Hiermee geef je eigenlijk aan dat het eten inderdaad vies is en als ze het maar opeten ze dan wel iets lekkers krijgen. Ik zelf heb heel vaak de neiging om deze truc toe te passen, maar bedenk me vaak op tijd dat dit niet de juiste manier is.
  • Laat je kind wennen aan bepaald eten. Zeg niet te snel, dit lust hij of zij niet, maar geef het tijd. Ga het vooral niet forceren, daarmee maak je het alleen maar erger.
  • Houd altijd je fruitschaal goed gevuld met verschillende soorten fruit en misschien wel peulvruchten. Houd het ongezonde achter slot en grendel in ieder geval niet in het zicht. Doordat je kind steeds gezond eten ziet zal hij dit sneller aannemen. Mijn dochter is verzot op fruit en dadels.

Het belangrijkste van alles is echt de houding van ouders. Geef je kind het goede voorbeeld en het zal vroeg of laat zelf volgen. Maak een gezonde balans, ook met tussendoortjes. Leg een goede basis, en eet zo gevarieerd mogelijk. Eten is aan te leren!

Heb jij nog leuke tips om je peuter te laten eten? Laat het weten!

Vergeet niet te delen! :

You may also like...