Food – Helemaal los met kikkererwten. Hattrick!

Kikkererwten? Yep, kikkererwten. Deze rakkers zitten bomvol koolhydraten, vezels en eiwitten.

kikkererwten

Ik kwam er laatst achter wat je er zoal mee kan. Met deze 3 simpele receptjes maak je iedereen blij.

De recepten zijn over het algemeen goed te doen, mits de juiste spullen kunt vinden en een foodprocessor of iets dergelijks in huis hebt . Tahini (pasta van sesam)heb ik gevonden in het “superfoodvak” van de AH. De kikkererwten die ik gebruikt heb zijn uit blik van Bonduelle. Als je gedroogde kunt vinden, laat deze dan in water 1 nacht wellen en kook indien gewenst gaar in ongeveer 1 uur. Geroosterde paprika’s heb ik ook bij de AH gevonden. Deze zijn over het algemeen in elke supermarkt te krijgen. Recepten zijn een inspiratie op bestaande recepten die ik hier en daar wat heb aangepast. Leuk om eens te proberen thuis!

Hummus

Wat heb je nodig:

  • 1 blikje kikkererwten (ongeveer 250 gram);
  • 2 eetlepels tahini (ook wel tahin)
  • 3 á 4 eetlepels olijfolie;
  • 1 citroen;
  • 2 teentjes knoflook;
  • 2 geroosterde paprika’s (uit pot);
  • 1 tl. komijnpoeder;
  • 1 tl. zout;
  • 1 tl. peper;

De bereiding is vrij simpel. Spoel je kikkererwten goed schoon in een vergiet en laat ze 234goed uitlekken. Doe ze daarna in je mixer, samen met de tahini, het sap van 1 citroen, teentjes knoflook, geroosterde paprika’s, komijnpoeder, zout, peper en de olijfolie. Pureer tot een mooie gladde massa. Je kunt er meer olijfolie bij doen wanneer het niet “smooth” genoeg is. Server met een snufje paprikapoeder en een druppel olijfolie. Lekker als dip of als beleg op boterham of cracker.

Falafel

Wat heb je nodig:

  • 1 blikje kikkererwten (ongeveer 250 gram);
  • 1 kleine ui;
  • 2 teentjes knoflook (of meer als je dat lekker vind);
  • fijngehakte peterselie (handvol);
  • beetje citroensap;
  • klein beetje baking soda;
  • 1 tl. gemalen korianderzaad;
  • 1 tl. komijn;
  • 1 eetlepel bloem;
  • 1 tl. zout; (op smaak)

Doe alle ingrediënten in de foodprocessor en maak het geheel tot een massa die niet meer uit elkaar valt. Niet te ver doordraaien tot pasta, het moet een wat losse structuur houden. Doe je massa in een kom en laat minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast staan.

Maak je handen vochtig met water en maak de vorm die je zelf wilt. Ik heb zelf kleine platte koekjes gemaakt van ongeveer 1,5 cm dik. Je kunt er ook balletjes (golfbal formaat) van draaien. Je kunt nu 2 dingen doen: of ongeveer 5 minuten voorzichtig frituren tot ze mooi goudbruin zijn,  of je bakt ze in een hapjespan met een laagje olie. Ik heb ze in de hapjespan gemaakt. Hiervoor moet je voorzichtig beide kanten bruin bakken. Wanneer je kiest voor frituur, kun je het beste balletjes maken. Lekker met een frisse  tzaztiki dip!

“Borrelnootjes”

Wat heb je nodig:

  • Kikkererwten, zoveel als je wilt 😉
  • 1 tl. paprikapoeder;
  • 1 tl. zout;
  • 1 tl. knoflookpoeder;
  • 1 eetlepel olijfolie.

Spoel je kikkererwten goed af en laat uitlekken. Dep eventueel een beetje droog. Doe in 243een kom de olijfolie, samen met de kruiden en mix door elkaar. Je kunt spelen met de kruiden, doe wat jou lekker lijkt! Doe vervolgende de erwten erbij en hussel goed door elkaar. Leg bakpapier op een bakplaat en verdeel de erwten daar over.

Rooster in 20 – 30 minuten lekker krokant op 180 graden in de oven. Schep ze tussendoor af en toe om! Het lekkerst is om gelijk te serveren. Je kunt ze wel bewaren maar niet te lang.

 

Vergeet niet te delen! :

You may also like...