Winter is coming! Recept – Erwtensoep

Erwtensoep. In de volksmond:snert. Dit weekend gaat de wintertijd in en mijn hartje gaat sneller kloppen. Ik heb deze zomer een paar keer geopperd : “schat, zal ik weer eens een lekker pannetje snert maken?” Aangezien vrouwlief niet zo van de snert is, werd mijn verzoek herhaaldelijk afgewezen. Maar vanaf vandaag trek ik me nergens meer wat van aan. Winter=snert en snert=winter 😉 Komt ie!

Recept voor een flinke pan (6-8 personen)

Wat heb je nodig:

  • 500 gram spliterwten;
  • 2 winterpenen;
  • halve knolselderij;
  • 1 prei;
  • 2 schouderkarbonade’s
  • 2 varkenssaucijsjes;
  • Krabbetjes of ribs;
  • 1 laurierblaadje;
  • 1/2 tl. uipoeder;
  • 1/4 tl. knoflookpoeder;
  • zout & peper.

083Doe al het vlees samen met de erwten in een ruime pan en voeg 1.5 liter koud water toe. Voeg 1 tl zout toe en het laurierblaadje. Laat langzaam aan de kook komen en kook tot het vlees gaar is (ong. 45 min.) Schep af en toe het schuim dat boven komt drijven af.

Snijd ondertussen de groenten. Verwijderd de schil van de knolselderij en snijd in kleine blokjes. Doe hetzelfde met de peen. De prei even in de lengte doorsnijden, onder de kraan afspoelen en in halve ringen snijden.

Haal het vlees uit de pan, verwijder de botjes uit de karbonade en ribs en snijd alles in kleine reepjes. Het vlees mag vervolgens weer terug in de pan. Voeg de ui- en knoflookpoeder toe. Doe alle groenten erbij en laat nog 30 -45 minuten zachtjes doorkoken. Roer af en toe even goed in de pan. Snert hoort lekker dik, maar wanneer je dit niet lekker vind, kun je nog wat aanlengen met water. Breng vervolgens de snert op smaak met zout en peper.

Uiteraard kun je er nog een lekker rookworstje doorsnipperen. Heerlijk met een vers stuk brood. Eet smakelijk!

Snert is het lekkerst wanneer het een dag van te voren gemaakt is. 

Vergeet niet te delen! :

You may also like...