Er hangt iets in de lucht….

Donderdagmorgen 07:00 uur. Ik trek de deur achter me dicht om richting Amsterdam te vertrekken. Het is nog donker. Shit! Ik zie grijze containers aan de weg staan, en dat betekent 2 dingen:

  1. Mijn app heeft weer gefaald om mij tijdig te waarschuwen;
  2. In huize Bakker is het de taak van papa om de container aan de weg te zetten, dus ik moet weer teruglopen.

Cobie: “Ben je daar weer schat”? Ik mompel iets terug van: ja, die verrekte grijze moet nog aan de weg. Cobie: “Nee hoor, er zit amper wat in!” En dan begint het te dagen. Natuurlijk! We liggen in scheiding! Of wacht, hoe zeg je dat? Anyway, dit maakt me wel een beetje trots. It’s working! Ergens schaam ik me ook een beetje. Al die tijd heb je dus alles zo’n beetje bij het restafval gedumpt, terwijl je al van kleins af aan wist dat het niet goed was. Maar goed, can’t turn the time here.

Afval scheiden is een enorm hot item momenteel op Urk, en iedereen is er druk mee.  Er wordt over geschreven, gescholden en gediscussieerd. Ik heb zelfs vernomen dat de o-zo-populaire “kransavondjes” tegenwoordig in het teken staan van afval scheiden. Nijvere huisvrouwen die elkaar tips & tricks geven over flessendopjes en melkpakken. Tupperware en Optidee avondjes worden omgetoverd tot bezinningssessies met diepgaande gesprekken over het voorbestaan van deze planeet. En natuurlijk niet te vergeten: de roddels. We blijven natuurlijk wel Urkers. “Ik zag gisteren de grijze van Miranda van hier achter en die zat tot aan de nok vol! Verschrikkelijk!“ en: “Jaap en Gré hebben de gemeente opgelicht door te zeggen dat hun container is gestolen, en nu hebben ze er 2”. Ik wil hier niet voor Nostradamus gaan spelen, maar ik verwacht binnenkort een hetze met pek en veren voor deze bandieten.

Ik hoorde zelfs dat de landelijke politiek overweegt om de snelheid op de snelwegen niet te verlagen als de trend op Urk zo doorzet. Het is absurd wat dit doet met het landelijk gemiddelde. Urk gaat van de onderste plek naar een toppositie en dingt mee voor meest groene dorp van 2020. Dit gaat de boeken in als hét keerpunt in de geschiedenis. Oké, ik overdrijf natuurlijk, maar je snapt mijn punt.

En dat deed me denken. Urk komt vaak voor de in de CBS statistieken. Urk heeft hoogste geboortecijfer, laagste werkloosheid, geeft het meeste aan collectes, en produceert helaas dan ook het meeste afval. Maar dat gaat veranderen, ik voel het! Wij worden de beste! Het hangt in de lucht…..

Vergeet niet te delen! :